
A Fuxli hódít!

Hazánk kiváló szekszárdi borászatai mutatják be egyre szélesebb körben hódító Fuxli boraikat.
Kiállító Borászok:
Eszterbauer Borászat
Göndöcs Lajos
Heimann Családi Birtok
Herr Pince
Hetényi Pincészet
Márkvárt Pince
Merfelsz Pince
Mészáros Borház
Neiner Pince
Posta Borház
Sebestyén Pince
Takler Pince
Tringa Pince
A fuxliról
Siller. Valahol félúton a rozé és a vörösbor között. Ravasz. Sokkal inkább bor, mint egy rozé, de nem olyan laktató, mint egy komoly szekszárdi vörös. Ez a fuxli.
A fuchsli sváb eredetű elnevezés, jelentése a róka rőt vörös színére utal. Heimann Zoltán készített először jó néhány évvel ezelőtt Fuchsli néven sillert, majd közösen néhány termelővel elhatározták, hogy létrehoznak egy közös brandet, amely azóta egyre népszerűbb.
Könnyed, de tartalommal bíró bor. A termelők közül többen – köztük Heimann Zoltán is – egy könnyed, frissességet mutató vörösbort látnak leginkább a Fuxliban.
Egy olyan tartalmas, de mégis friss és üde színfoltja ez a bor a palettának, amely az év minden szakában kellemes élményt tud nyújtani. A rozéhoz képest sokkal tartalmasabb, borosabb. Ez a színén, struktúráján is érződik. A rozéhoz képest hosszabb héjon áztatás mélyebb színt és diszkrét, de érezhető cserességet ad a bornak. A termelő által készített borok ugyan a feldolgozás, a fajtaösszetétel és némiképpen a stílus tekintetében is mutatnak változatosságot, mégis mindegyik azonnal felismerhetően Fuxli.
A kadarka és a kékfrankos mindenképpen meghatározója a képletnek, de emellett van, aki egy kis pinot noir-t, merlot vagy zweigeltet is beletesz a borba.
Ha általános stílusjegyekkel akarjuk bemutatni a Fuxlit, akkor leginkább a friss és gyakran ropogós piros bogyósgyümölcsöket, a fűszerességet, a kellemes fanyarságot és a feszességet adó, de mégis visszafogott cserességet kell megemlíteni.
A már kész borokat közösen kóstolják meg a szekszárdi borászok, s döntik el vakkóstolással, hogy melyik felel meg a szabályozásnak és az elképzelt stílusnak. Ilyenkor előfordulhat az is, hogy egy termelő saját borát zárja ki. Ez a fajta minősítés viszont lehetőséget biztosít arra, hogy minőség és stílus szerint lehessen szabályozni a készítést.
A kezdeményezéshez csatlakozó termelők egy szabályozási rendszert is elfogadtak, mely mind a szüret időpontját, mind a fajtákat, de még a feldolgozás módját is meghatározza. Az egyik legfontosabb kritérium a Fuxlival szemben a fajtahasználat szabályozása, a bor gerincét két Kárpát-medencei fajta kell, hogy adja, a kékfrankos és a kadarka.
A termesztés során 120 mázsa/hektárban maximalizálták a termés mennyiségét. Miután a friss gyümölcsösség az egyik meghatározó karaktere a sillernek, így a szüreti időpont kiválasztásánál a savak megtartása kardinális kérdés. A szőlő erjesztését 12-48 órás hideg áztatás előzi meg. Persze évjáratonként némi eltérést mutathatnak az előre meghatározott paraméterek (pl. kb. 13 százalékos alkoholtartalom), mégis jól körvonalazható e bortípus. Fontos a rókarőt szín, de az almasav-bontás is ajánlott a Fuxlinál.
Az eseményen kóstolós poharak lesznek használhatók 500 Ft-os letéti díjért, melyeket a kiállítótér bejáratánál lehet majd kiváltani.